Nieuwsbericht

Algemeen Bijzonder onderwijs in Oisterwijk

Basisschool de Nieuwe Linde zal niet de eerste Algemeen Bijzonder basisschool in Oisterwijk zijn; in 1902 werd namelijk “de Oisterwijkse Schoolvereniging” (OSV) opgericht.

OSV de Stijgbeugel
Bij de oprichting van OSV rond 1902 waren diverse prominente Oisterwijkers betrokken zoals George Perk, Balbian Verster en J.A. Rijpperda. In maart 1902 opende OSV de Stijgbeugel haar deuren in een schoolgebouw aan de Kerkstraat 35 in Oisterwijk en was toegankelijk voor “alle gezindten”.

Tussen alle katholieke scholen was OSV de Stijgbeugel een uitzondering; zij waren een neutrale school op algemeen-bijzonder grondslag. In 1950 betrok de OSV een nieuw schoolgebouw aan de Spoorlaan 82, waar nu cultuurcentrum de Tiliander staat. In 1995 viel uiteindelijk helaas het doek voor een van de oudste scholen van Oisterwijk waarmee er een einde kwam aan Algemeen Bijzonder onderwijs in Oisterwijk.

De Nieuwe Linde
Net als dat OSV uniek was voor Oisterwijk (gedurende decennia bood OSV, door het ontbreken van openbaar onderwijs, plek aan álle leerlingen) is de Nieuwe Linde ook een toevoeging aan het huidige onderwijsaanbod. Wij gaan uit van de gelijkwaardigheid van alle levensbeschouwingen en maatschappelijke stromingen voor het onderwijs en bieden een, voor Oisterwijk, uniek onderwijsconcept.

Met de stichting van onze basisschool komt na bijna 25 jaar afwezigheid het Algemeen Bijzonder onderwijs terug in onze gemeente.

Onderstaand twee foto’s van het schoolgebouw van OSV, deze stond op de plek waar nu de Tiliander staat.

Foto’s: Wies van Leeuwen (Provincie Noord Brabant), collectie BHIC, nr. PNB001048176, PNB001048177
Lees meer in: Hoe straalt de oude school een Oisterwijkse onderwijsgeschiedenis – Kwartier van Oisterwijk

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

    Naam:

    E-mailadres:

    Ik heb interesse als:
    OuderProfessional

    Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld en enkel gebruikt om contact met u op te nemen en u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.